Födém szigetelés 

 
Födém szigetelés a panelházak pincéjében 

Ahogyan azt a homlokzati hőszigetelés oldalunkon is említettük, hazánkban legalább 300 ezer olyan panelház van, amelyik nem rendelkezik külső hőszigeteléssel. Tapasztalataink szerint nem sokkal jobb a helyzet a födém szigetelés esetében sem. Pedig a födém szigetelés megoldása egy igen fontos feladata lenne valamennyi társasháznak. Ugyan apince födémek hőszigetelése kevésbé hatékony, mint a külső légtérrel határos szerkezeteké. Ez azért van, mert a fűtési idényben az átlagos külső és belső hőmérséklet-különbség jóval kisebb, mint a külső légtérrel határos szerkezeteknél.  
Ez azonban ne tévesszen meg senkit. A megfelelő födém szigetelés egyrészt biztosítja a pincék állagvédelmét, másrészt mielőtt bárki félre értené, a hőszigetelésben is szerepe van. A panelépületek jelentős részét úgy épült, hogy az első lakószint alatt pincét, alagsort, vagy árkádot alakítottak ki.  
Emiatt az első szinten elhelyezkedő lakásokat úgy lehet komfortosabbá tenni, hogy az alulról hűlő födémeket megfelelően hőszigeteljük. Ennek segítségével csökkenjük a lakások hőveszteségét, és megszüntetjük a hőhidak által létre jövő párakondenzációt. A pincékben elvégzett födém szigetelés az előbb említett párakondenzáció megszüntetésével elkerülhetővé teszi a padlón vagy a padlószint környezetében, a falakon tapasztalható penészesedést is. És természetesen a födém szigetelés eredményeként a fűtetlen vagy csak temperált alsó helyiségekből nem árad fel a hideg, és a födém feletti térből pedig minimális lesz a megszökő hő mennyisége. 

A födém szigetelés esetén sok tényezőre figyelni kell 

  • A szigetelőanyag kiválasztása 

Amikor a födém szigetelés során használt szigetelő anyagot kiválasztjuk, az anyag hőszigetelő tulajdonságain kívül egyéb műszaki és esztétikai paramétereket is figyelembe veszünk.  
Amint azt korábban említettük, ezek fűtetlen vagy csak temperált terek. Szigetelésüknél fontos tényező a levegő páratartalmának ingadozása, így oda kell figyelni arra, hogy a kiválasztott szigetelőanyag páraáteresztő képessége megfelelő legyen.  
Tekintettel erre, a lefelé hűlő födémek hőszigetelésére kiválóan alkalmas anyag a kőzetgyapot lemez. A kőzetgyapot lemezek jó méret és alaktartó tulajdonsággal rendelkeznek, vagyis nem zsugorodnak. További pozitívum, hogy jól hangszigetelnek, hangelnyelő képességük kiemelkedő. De ami még ennél is fontosabb, hogy teljes keresztmetszetükben víztaszítóak, és a páraáteresztő képességük gyakorlatilag a levegőével megegyező. 

  • tűzvédelmi előírások és követelmények  

Semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket az előírásokat, főleg az esetben, ha a szigetelt födém alatti tér az épület esetleges menekülési útvonalaként is funkcionál.  
A tűzállóság alapesetben is fontos szempont, de az előbb említett speciális esetben még fontosabb, hogy ilyenkor a födém szigetelés tűzálló legyen.  
A kőzetgyapot ebben az esetben is tökéletes, hiszen nem éghető, hő hátasára füstöt nem fejleszt, valamint nincs égve csepegése, és képes a tűz terjedését megakadályozni. 
 

Praktikus szempont még az alkalmazásánál, hogy a speciális üvegfátyollal kasírozott kőzetgyapot lemezeknél az üvegfátyol borítás gátolja az esetleges kiporzást, és a beépítés után is látható lemezek esztétikus látványt nyújtanak. A födém szigetelés telepítése után az üvegfátyollal ellátott felület ráadásul közvetlenül festhető, akár több rétegben is.