Homlokzati hőszigetelés

 
A homlokzati hőszigetelés kiemelt jelentősége 

Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az utólagos homlokzati hőszigetelés akár a panellakások, akár a családi házak körében aktuális téma.  
Ennek természetesen sok oka van. A legfontosabb érv talán a lakók szempontjából a pénztárca. Amikor megérkezik fűtési időszakban a számla, egyre inkább érezhető a homlokzati hőszigetelés fontossága, valamint az épület komfortosabbá tétele, és nem utolsó sorban állagmegóvása! 
A házgyári panelépületek túlnyomó részében egyedi mérőket építettek be már, sok helyen már a nyílászárókat is korszerűre cserélték, de sajnos ez még önmagában nem oldja meg a problémát. Amennyiben a fűtés korszerűsítést nem követi szigetelés, lesznek lakók, akik az egyéni mérés alapján többet fizetnek, mint a korszerűsítés előtt. Viszont a szigetelés és a fűtés korszerűsítést elvégzett házak 50-55 %-os megtakarítást érnek el. Fűtés korszerűsítés nélkül, szigeteléssel 45 % a megtakarítás. 
Magyarországon a meglévő panelépületek közül még több mint 300 ezer lakás nem rendelkezik homlokzati hőszigeteléssel. Ez az egyik ok, hogy a homlokzati hőszigetelés egyre inkább napirendre kerül egy-egy társasházi közgyűlésen. Értehető, hiszen a gáz- és fűtésszámlák egyre magasabb összege környezetkímélő életmódra sarkallja még azokat is, akik nem igazán motiváltak a környezetvédelem irányába. És igen, itt az ideje a gáz pazarló fogyasztása helyett inkább a megtakarítás irányába menni. 
Azt is meg kell említenünk, hogy a homlokzati hőszigetelés nem csupán a fűtésszámla csökkentését szolgálja. A hőszigetelés ugyanis a nyári hőségtől is megvédi a lakókat. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel csökkenthetjük a klíma üzemidejét, az azzal járó energiafogyasztást! 
És van még egy előnye, amit a homlokzati hőszigetelés nyúlt. Ez pedig az esztétikai megjelenés. Az egész épület megjelenése megváltozik, szemet gyönyörködtető végeredmény születik, ami felváltja a kissé nyomasztó szürke betonrengeteg képét. 

Milyen kérdések merülnek fel egy utólagos homlokzat hőszigetelés esetén? 

Az, hogy egy panelház vagy egy társasház esetében megvalósuljon a homlokzati hőszigetelés a tapasztalataink szerint igen hosszadalmas egyeztetést igényel a lakók számára. Azonban ha már megszületett a döntés, hogy legyen homlokzati hőszigetelés, van még egy kérdés, amire választ kell adni.  
Ez pedig az, hogy a homlokzati hőszigetelés során az alkalmas szigetelőanyagok közül (polisztirol vagy kőzetgyapot) Melyikkel szigeteljék az épületet. Természetesen mi ebben a kérdésben teljes szakmai tudásunkkal állunk megrendelőink rendelkezésére, és segítünk a kiválasztásban. Bemutatjuk az egyes szigetelőanyagok tulajdonságait, és javaslatot is teszünk, hogy Önök a legjobbat kaphassák. 
De nemcsak a hőszigetelés anyagában és márkájában kell meghozni a döntést, hanem meg kell határozni szigetelés vastagságát is. Minél jobb minőségű szigetelőanyagot választanak a lakók az energetikai szakemberek javaslatára, annál vékonyabb hőszigeteléssel el tudják érni a kívánt megtakarítást a gázszámlákban. 
Arra is fel szoktuk hívni a figyelmet, hogy egy ilyen döntés meghozatalakor, ami az energia megtakarításról szól, nem feltétlenül a jelenlegi előírásoknak való minimális megfelelést érdemes célul kitűzni. 
A következő eldöntendő kérdés, az a külső homlokzati hőszigetelés külképi megjelenése. A színek, az egyedi formák megjelenésében is dönteni kell. Egy jól megválasztott homlokzati vakolattal hosszú évtizedek után végre egyedi megjelenést kapnak a panelházak. 

És miért mi? 

  • Mert szakmai tudásunk kifogástalan. 
  • Mert a felújítandó épület teljeskörű felmérését intézzük és az állapotához igazítjuk árajánlatunkat. 
  • Mert ha arra igény van, elmegyünk a közgyűlésekre tájékoztatót tartani a várható munkamenetről. Elmondjuk részletesen, hogy a lakók mire számíthatnak a felújítás ideje alatt, és a közgyűlésen feltett kérdésekre is válaszolunk. 
  • Mert az általunk végzett panel vagy társasházi homlokzati hőszigetelés a saját függesztett állvány rendszerünkkel történik, és saját függesztett állványaink vannak. 
  • És mert kizárólag minősített hőszigetelő rendszerrel dolgozunk. 
  • Mert ma Magyarországon mi tudunk 200 lakást leszigetelni 20 munkanap alatt.  
  • Mert az elmúlt 15 évben 20.000 panellakást korszerűsítettünk, kiváló referenciákkal rendelkezünk. 
  • Évi 100.000 m2 homlokzati s szigetelést végzünk, 500-600 db nyílászárót cserélünk, 4000-6000 m2 tetőt szigetelünk le.